POŠTOVNÉ ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč, Výkup zlata za 750,-Kč / 1gram 14K

Volejte: +420 608 943 413 (Po-So, 9-17 h)

Ultrabook – 5 největších výhod

V prvním desetiletí tohoto století se do našich životů čím dál tím více dostaly notebooky. Postupem času se celkově zlepšil jejich výkon, zpočátku hlavní nedostatek přenosných počítačů. Časem se hodně zlepšily i rozměry, jenže i tak je většina notebooků na časté přenášení těžká, rozměrná a poměrně nepraktická. Proto se výrobci pokusili přijít s něčím kompaktnějším.

Netbooky postavené na platformě procesoru Intel Atom ztroskotaly na extrémně nízkém výkonu srovnatelném s počítači z roku 2000. Proto už dnes netbooky na trhu téměř nenajdete, po počátečním nadšení zájem o tato zařízení rychle opadl.

V roce 2011 pak společnost Intel přišla s novinkou zvanou ultrabook. Ultrabook je ochrannou známkou společnosti Intel, a aby mohl být přístroj takto označen, musí splňovat parametry stanovené Intelem. Ultrabooky jsou přístroje, které:

-Mají procesor CULV od společnosti Intel

-Jsou tenké a lehké

-Baterie musí udržet přístroj v provozu alespoň pět hodin

-Rychlý start (délka startu by neměla přesáhnout 7 sekund)

-Může, ale nemusí být vybaven SSD diskem

Celkově leží ultrabooky svým výkonem někde na půli cesty mezi netbooky a klasickými notebooky střední třídy, ale jsou i výkonné. Zpočátku byly jejich ceny opravdu vysoké, často atakovaly částku třiceti tisíc korun, ale v současné době lze ultrabook sehnat cenu srovnatelnou s notebookem. Navíc už jsou často vybaveny i dotykovými obrazovkami.

Lenovo IdeaPad U310 (bazar)
Lenovo IdeaPad U310 (bazar)

Malý problém může být na první pohled absence CD/DVD mechaniky. Protože výrobci potřebují rozměry co nejvíce stlačit, na mechaniku nezbylo místo.

Celkově není koncepce ultrabooků vůbec špatná, a jejich rozšíření mezi lidi pomáhají hlavně klesající ceny a dlouhá výdrž baterie. Výkonností se sice ještě klasickým notebookům rovnat nemůžou, ale vývoj jde stále dopředu a je možné, že tyto dvě platformy se jednou vyrovnají úplně.